7 lucruri pe care să le faci la un interviu online

Săptămâna trecută am vorbit despre cum să te prezinți în cazul unui interviu offline. Având în vedere situația actuală, dacă aplici la un job, ai toate șansele să ai interviul online (înainte să aplici la un job, verifică articolul de aici, o să te ajute pe partea de CV). Așadar, iată următorii pași care te vor ajuta să susții un interviu de succes:

1. Verifică partea tehnică

Urmează să ai un interviu pe Zoom/Teams/Skype/Google Meets/Cisco Webex etc. Vei primi un link de conectare cu cel puțin o zi înainte. Intră pe el și verifică cum funcționează, că merge, că te descurci. Unele din ele au nevoie de descărcare a programului în prealabil, altele nu. Verifică-l de dinainte, asigură-te că totul este în regulă și că nu bâjbâi în momentul în care ar trebui să fii în interviu. Te va cuprinde panica, vei pierde timpul și posibil să pierzi și puncte în ochii intervievatorului. Verifică tot ce poți de dinainte.

2. Conectează-te din timp

Chit ca intervievatorul tău încă nu s-a conectat, fii acolo și așteaptă-l. Conectează-te cu 5 minute înainte și așteaptă-l tu pe el. Vei arăta că ești interesat, punctual, organizat și dornic.

3. Fundalul

Asigură-ți un fundal neutru. Caută un perete monocrom pe care să-l ai în spatele tău. Evită pereții cu postere, tapete, tablouri multe și complicate. E foarte important ca recruiterul să fie atent doar la tine, nu la ce este în spatele tău. Iar neutralitatea fundalului este o bună fundație pentru a construi tu imaginea ta și ”culoarea” pe care o ai tu și pe care vrei s-o arăți recruiterului.

fara social media

4. Fără social media

Închide toate ferestrele de social media, mail, youtube etc. Tentația e mare. Și în online este extrem de rapid să dai un Alt+Tab și să te muți în altă fereastră să dai un scroll. Mai ales că nu te vede nimeni. Greșit! Fiecare secundă de lipsă de atenție se vede. De asemenea când schimbi fereastra, luminozitatea pe fața ta se modifică și imediat va da de înțeles că nu mai ești prezent. Închide tot, inclusiv messengerurile care îți fac pop-up. Tentația e mare și e bine s-o tai din rădăcină. Fii prezent/ă.

5. Intimitate

Dacă nu locuiești singur/ă, roagă celălalt sau ceilalți membri adulți ai familiei să stea cu copiii/animalele de companie. Orice mișcare prin cameră va reprezenta o distragere pentru tine care se va observa. Dacă locuiești singur/ă dar ai animale, mută-le în intervalul respectiv în altă cameră. Deși unii recruiteri nu sunt deranjați de o coadă de pisică ce trece prin fața camerei, acea pisică, sărind direct pe tastatură, îți poate închide conexiunea și ar fi foarte ne-profi.

Asigură-te că nu ai niciun factor perturbator sau potențial perturbator.

6. Îmbrăcămintea pentru interviu

Au apărut în perioada de pandemie foarte multe poze amuzante cu persoane care în timpul conferințelor de la birou au cămașă în partea de sus și în partea de jos sunt în boxeri sau bermude. Sfatul meu: pentru interviu îmbracă-te din cap până în picioare cum ai face-o dacă te-ai duce la un interviu față-n față. Motivul fiind unul foarte simplu: din punct de vedere psihologic, atitudinea ta va fi una mult mai serioasă și formală atunci când nu ești îmbrăcat/ă în hainele comode de acasă. Iar atitudinea de care ai nevoie la un interviu este cea serioasă și formală ce este susținută de outfit.

7. Lumina

Pune-ți în fața ta, în spatele laptopului o lumină. E important să-ți fie fața luminată. În contextul în care în online lucrurile sunt mult îngreunate, body language-ul își pierde din putere și toate privirile vor fi pe fața ta. Lumineaz-o cât mai bine astfel încât să ți se vadă ochii, fața, gura, expresiile.

Și mai mult de atât, deși este mai greu și necesită exercițiu, privește cât mai mult în cameră și nu în ecran. Aceasta este cea mai bună variantă de a ”privi în ochi” cealaltă persoană.

Bineînțeles, ca și la interviurile offline, zâmbetul, regula de 2 minute, pregătirea minuțioasă în prealabil, sumarizarea și pusul de întrebări se aplică în egală măsură.

Luându-ți timpul necesar pentru a te pregăti în toți acești pași vei demonstra pasiunea și dedicarea pe care le acorzi unei prime întrevederi, respectul pe care ți-l acorzi ție și te vei diferenția de ceilalți candidați.

Succes!

Citește și:

Cancerul care nu ucide

Cancerul care nu ucide Un articol puțin diferit dar pe care îl consider teribil de necesar. Am lucrat și lucrez cu persoane care au fobie de a merge la medic. Rațional știu și ei cât de important este. Emoțional este un blocaj care are la bază diferite momente inoportune sau chiar traumatizante. Lucrurile acestea

Go to Top