Vei fi de neînvins!

Era o perioadă călduroasă de vară. Cam ca orice perioadă de vară. Și în acea perioadă, când tinerii se bucurau de vacanță, mergeau la terase, în parcuri, la piscine, la mare sau în cluburi, ea se preocupa de viitorul ei.

Așa am început eu lucrul și sesiunile de coaching în carieră cu R. (din motive de confidențialitate numele și date personale ce pot ajuta la identificarea ei nu vor fi dezvăluite. Coachingul și terapia îți oferă mereu această confidențialitate). Tocmai ce terminase facultatea și lucra part-time la un job din domeniul în care se pregătise în facultate. Era colegă la birou cu o parte din colegii de grupă din facultate. Terminase această facultate însă simțea că nu era pe drumul ei. Știa sigur că își dorea să ajute oamenii însă nu îi era foarte clar cum, prin ce modalități, în ce job. Acesta era clar scopul nostru în coaching și consiliere în carieră. S-o ajut să capete claritate, să înțeleagă care este chemarea ei corectă. Pentru că ajutorul oamenilor este divers și poate include o sumedenie de variante. Unde mai pui că fiecare dintre noi simte că ajută în diferite moduri.

Însă nu neapărat despre procesul de coaching vreau să vorbesc acum (deși și el e inclus) cât despre o discuție pe care am avut-o cu ea în cadrul întâlnirilor:

R: Să știi că mă simt destul de supărată și deziluzionată. Sunt destul de decisă că nu vreau să fac Master acum.

Eu: Este în regulă să aștepți până ești sigură. Ce te supără de fapt?

R: Păi, am mai avut discuții cu colegii mei și le-am zis că nu vreau să fac Masterul acum. Aș vrea să aștept un an, să mai explorez, să mă mai cunosc puțin, să-mi dau seama exact ce vreau să fac. Iar în unanimitate reacția lor a fost ”pffff, pierzi timpul aiurea. Nu știi ce important e Masterul? Dacă nu-l ai, cică nu poți să te angajezi/promovezi pe anumite poziții. Și dacă nu-l faci acum, clar la anul nu te mai apuci tu de el”.

Eu: Înțeleg. Ai fi avut nevoie de puțină înțelegere nu?

R: Da, așa e.

Eu: Uite, îți propun ceva: dă-ți puțin timp. Vom lucra împreună. Vei căpăta acea claritate de care ai nevoie. Îți vei da seama ce ți se potrivește, în ce direcție vrei să mergi și cum anume vrei să ajuți oamenii și pe urmă, când le vei spune din nou colegilor că vrei să aștepți 1 an înainte de a face master, niciunul nu va mai putea să comenteze nimic.

Zis și făcut. Am avut mai multe sesiuni în care am explorat valorile ei, în care am identificat potențiale direcții de carieră ce ar veni în ajutorul celorlalți, am ghidat-o în a face interviuri informative.

Iar la ultima noastră ședință, când procesul nostru se încheia, obiectivele fiind atinse, a venit toată radiind și mi-a spus: Cristina, ai avut dreptate: le-am spus acum din nou colegilor că eu nu mai dau la Master anul asta si toți mi-au zis „aha, tare”.

Știi de ce s-a întâmplat asta? Pentru că atunci când știm clar care este drumul nostru, când direcția noastră este manifestată prin toți porii, puterea celorlalți pălește. ”Lumea asta moartă va-ncerca să-ți fure dragostea” a spus Tudor Chirilă în piesa Epilog. Și așa este: oamenii mereu vor încerca să îî tragă înapoi pe cei care sunt diferiți, pe cei care ies din tiparele societății urmându-și drumul. Și e greu să nu ne lăsăm influențați, mai ales atunci când pare că suntem singuri împotriva lumii și când mai toți par să ne spună același lucru. Însă atunci când vei ști exact DE CE faci lucrurile, când vei avea claritatea de nestrămutat a alegerilor tale, ceilalți nici nu vor mai avea glas. Pentru că puterea ta e de nedoborât. Și tot așa îți vei da seama și care sunt oamenii ce-ți sunt cu adevărat alături, care te susțin și încurajează să fii tu cea mai bună variantă a ta.

Cunoaște-te. Și vei fi de neînvins.

Citește și:

Cancerul care nu ucide

Cancerul care nu ucide Un articol puțin diferit dar pe care îl consider teribil de necesar. Am lucrat și lucrez cu persoane care au fobie de a merge la medic. Rațional știu și ei cât de important este. Emoțional este un blocaj care are la bază diferite momente inoportune sau chiar traumatizante. Lucrurile acestea

Go to Top