Succesul. IQ sau noroc?

Succesul urmează o traiectorie predictibilă. Nu reușește cel mai deștept. Dacă ar fi fost așa, toți cei care au IQ mare și pe care acum îi întâlnim în joburi entry level ar trebui să fie la același nivel cu Einstein. Succesul nu este doar suma deciziilor și eforturilor pe care le facem noi înșine. Este, mai degrabă, un dar. Este oportunitatea care i-a fost oferită unei persoane și care a avut puterea și prezența de spirit să profite de ea. – Malcom Gladwell, Outliers.

Ce părere ai? Citind această carte parcă s-au clarificat foarte foarte multe lucruri. Dar în același timp m-am umplut de furie și tristețe dându-mi seama cât de nedrepte sunt șansele pe care le primim. Cel mai bun exemplu este accesul la educație. Luând doi copii cu același IQ, unul provenind dintr-o familie de oraș, cu posibilități financiare bune, celălalt dintr-o familie săracă și numeroasă. Primul merge la școală, învață (bine sau mai puțin bine) și ajunge să lucreze într-o companie mare și pe un salariu bun. Celălalt e bucuros dacă reușește să termine măcar primele 4 clase. După care părinții îl trimit la muncă pentru că altfel toată familia moare de foame.

Șansele sunt nedrepte de multe ori. Șansele apar rar. Și de multe ori „we take them for granted”. Așadar, ce e de reținut din aceste informații?

Profită din plin de ce ți se oferă. Ridică-te de pe canapea, mobilizează-te și nu lăsa oportunitățile să plece;

Oportunitățile pot apărea la fiecare pas: o persoană nouă pe care o cunoaștem, un job nou la care decidem să ne ducem, un curs la care participăm;
Nu renunța. Poate în trecut ți s-a spus că mai bine ai tăcea, că mai bine îi lași pe alții să facă pentru că ei știu mai bine. Nu renunța.
Ajută-i și pe ceilalți. Așa cum nici noi nu am reușit niciodată singuri.

Și în final, răspunde-ți la întrebarea asta: În ce constă realmente succesul tău?