Climate Change Is Not Scary Enough

Climate Change is not scary enough.

Bengt Washburn (comedian)

Mesajul ăsta sumarizează foarte bine toate gândurile pe care și eu le am de ceva vreme încoace cât și observarea lumii înconjurătoare.

Suntem zilnic bombardați de toate știrile monstruoase, războaie, incendii, crime, braconaj. Efectul? Imunizarea. Le observăm, simțim părerea de rău dar în același timp conștientizăm și că, poate, în mod direct pe noi nu ne-a afectat acea întâmplare. Iar asta face emoția negativă să plece mai repede.
Sunt multe articole, știri, postări care îndeamnă la acțiune și foarte bine fac. În ceea ce mă privește, orice acțiune contează, oricât de mică ar fi ea. Opțiunile de ajutor și implicare le găsiți cu ușurință și vă îndemn să începeți cu ce vă este la îndemână.

În acest sens am încercat să concep mai jos o listă care conține, din perspectiva mea, opțiuni ce pot fi accesibile oricui.

Unele dintre ele sunt aplicabile în viața ce a fost înaintea pandemiei, altele sunt aplicabile oricând:

✅ toți mergem la toaletă (la birou, la restaurant, în bar, acasa etc). Și după ce ne spălăm pe mâini, folosim dispensoarele automate de hârtie de unde ne luăm mai mult de o bucată. Vă las aici un clip TEDx unde se explică mai mult impactul și beneficiile consumului de hârtie de șters pe mâini din doar o singură bucată:

✅ când mergi la magazin, ia o pungă cu tine. Pentru că de multe ori mergem la magazin cu mașina, lasă-ți o pungă în mașină. Uiți? Pune-ți acum un reminder pe telefon să îți lași o pungă în mașină. Există sacoșe refolosibile, pliabile, ce încap în orice buzunar.

✅ refuză vesela de unică folosință. Nu e așa greu să clătești un pahar. Iar de curând am descoperit ceva super: paiele metalice. Le găsești la pachet cu periuță de curățare și muștiuc de cauciuc, la un simplu search pe google.

✅ ai nevoie musai să notezi ceva pe bucata aia de hârtie? musai, musai? Poate îți poți nota mai degrabă pe telefon. Și-așa toți îl avem cu noi și când mergem la toaletă.

✅ acum nu mai e cazul pentru că a trecut Crăciunul, dar în loc să cumperi un brad tăiat, poți cumpăra unul în ghiveci pe care ulterior să-l plantezi într-o curte. Sfaturi de îngrijire ca să nu moară ai aici.

De asemenea, poți lua un brad artificial care te va ține o viață. Sau să îți faci un brad din cărți, ca în poză. 100% eco-friendly și refolosibil.

✅ ți-ai cumpărat un suc și-ai rămas cu sticla? Poate o poți refolosi. În excursia minunată din Australia mi-am cumpărat o sticlă de Cola pe care și acum o folosesc când merg la sală.

✅ șifonierul meu e plin. poate și al tău e. În loc să cumperi altele noi, caută pe net idei prin care le poți combina pe cele pe care le ai deja. Ca să se păstreze mai mult timp, le poți spăla la mașină fără să folosești opțiunea de stoarcere. Cei de la Softwash ne învață cum să prelungim durata de viață a hainelor. Și nu în ultimul rând, există site-uri și pagini unde se pot face schimburi de haine. Reuse :)

✅ tot legat de haine, când ai nevoie să cumperi, încearcă s-o faci de la magazine locale, hand-made, sau de la magazine care susțin condiții corecte de muncă. Mai ales în situația actuală de criză când foarte multe businessuri sunt în pragul falimentului.

✅ se aruncă tone de mâncare zilnic la nivel mondial. Am întâlnit mulți oameni care nu mănâncă mai mult de o zi dintr-un fel de mâncare. Cumpără/gătește doar atât cât știi că vei mânca.

✅ investește banii în tine: experiențe, cursuri. Educația salvează nația :D. Și amintirile sunt cele care rămân cu noi toată viața.

✅ donează ce poți și fă-o frecvent: haine de care nu mai ai nevoie, mâncare pe care nu ai terminat-o, timpul tău (ajutându-i pe ceilalți). Făcând asta cu regularitate, vei avea din ce în ce mai multe sentimente de bucurie și va da dependență.

✅ adopt, don’t shop. Este echivalentul lui “don’t judge a book by its covers”. Asta, bineînțeles, după ce ești sigur/ă că acel animal este ceea ce-ți dorești pe termen lung.

Cu siguranță lista poate continua. Poate continua în cauze în care să te implici, în apeluri la 112 când e nevoie. Dar cele de mai sus sunt lucruri foarte la îndemână.
Dacă este ceva pe listă ce deja faci cu ușurință, te felicit. Și te provoc să îți iei ca “to do” ceva nou de pe listă. Și să faci acel lucru până îți intră și el în obișnuință și rutină.
Și pe urmă să treci la următorul.

If climate change, death, suffering are not scary enough, then what is?